Symptomen en tekenen van veneuze insufficiëntie

De eerste symptomen van veneuze insufficiëntie zijn dikke enkels, een gespannen gevoel ter hoogte van de kuiten, vermoeide en gezwollen benen zonder een precieze reden.

Deze symptomen (vooral gezwollen benen) komen vaker voor als het warm is. Toch is veneuze insufficiëntie geen echte seizoensgebonden kwaal die alleen in de zomer voorkomt. Ook personen die ’s winters vele uren stilzitten in een aanzienlijk warme omgeving kunnen op het einde van de dag gezwollen en vermoeide benen hebben. Andere vaak vermelde symptomen zijn nachtelijke krampen in de benen, jeuk en tintelingen aan de enkels, te wijten aan veneuze stase, en het optreden van zichtbare haarvaatjes onder de huid.

Symptomen

Ook spataderen (varices) kunnen worden toegeschreven aan veneuze insufficiëntie. Dit zijn extreem verwijde en kronkelige aderen die goed zichtbaar worden aan de huidoppervlakte. Net zoals zware en vermoeide benen zijn spataderen een van de duidelijkste en bekendste tekenen van veneuze insufficiëntie, maar denk eraan dat je ook aan veneuze insufficiëntie kunt lijden zonder dat deze vervelende aders optreden.

Naarmate de ziekte vordert, kunnen de zwellingen steeds erger worden en zich uitstrekken over andere delen van je benen. Er kunnen roodheid en donkere pigmentatievlekken op de huid verschijnen door onderhuids vocht dat uit de verwijde haarvaten loopt (oedeem).

Net zoals bij andere aandoeningen is het ook bij veneuze insufficiëntie belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de tekenen die je lichaam je geeft, zodat je al de eerste symptomen kunt herkennen (gezwollen en vermoeide benen) en meteen kunt reageren, als de schade nog gemakkelijk behandelbaar en omkeerbaar is.

Symptomen en tekenen van veneuze insufficiëntie
  • Gezwollen enkels en benen
  • Vermoeide en zware benen
  • Pijnlijke benen
  • Jeuk en tintelingen aan de enkels
  • Krampen in de benen ’s nachts
  • Zichtbare haarvaten
  • Rode huid en donkere vlekken ter hoogte van de enkels
  • Spataderen

Test je risico in 10 vragen

quaderno

Download de brochure

Downloaden

Bekijk de reclamespot